Tom van der Geer wint kuipzwammen 2020

Foto: CV De Bokken

Voor het eerst sinds de oprichting van het jaarlijkse kuipzwammen kon het publiek in de KTS in Voorhout genieten van drie debutanten. En het was ook een van deze debutanten, die alle prijzen binnenhaalde. Tom van der Geer blies met zijn speech vol grappen al zijn concurrenten weg en sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht.

Het kuipzwammen is de meest populaire activiteit van carnavalsvereniging De Bokken; 550 mensen komen luisteren en kijken naar plaatsgenoten, die de bekende Voorhouters door de mangel halen en de plaatselijke perikelen nog even bespreken. Het spits werd afgebeten door gemeenteraadslid en zwammaagd Frans Nederstigt. Hij nam onder meer zijn vrouw op de hak: ,,Zij komt uit Groot-Brittanië. Ze weet het verschil niet tussen de ui en de ou, dus komt ze uit Voorhuid.’’ Hij gaf ex-wethouder Rob ten Boden er ook van langs: ,,Het probleem met Rob was, dat alles zo lang duurde. Zelfs zijn ontslagbrief kwam anderhalf jaar te laat.’’ Hij kijkt toch niet; hij komt uit Sassenheim en weet niet eens waar de KTS ligt.

Annelies Griekspoor kwam daarna op, gedrapeerd in de Voorhoutse vlag. Zij hield als ‘Tang Overgang’ de eer van de vrouwelijke zwammers hoog. ,,Ik ging op yoga. Hoorde ik applaus. Bleken dat de binnenkanten van mijn dijen te zijn.’’ De hardste lach kreeg ze met haar raadsel: ,,Waarom zit er een haan op de kerktoren? Anders komt er helemaal geen kip meer.’’

Tom van der Geer had de allerleukste entree; op de muziek van ‘Big City’ gaf hij een verbale ode aan Voorhout. Hij haalde de lokale schilder aan, die verantwoordelijk was voor de kerkbrand in Hoogmade. ,,We zijn dit jaar nog op zoek naar een schildersbedrijf, dat de Bartholomeuskerk in de fik kan steken.’’ Hij was vol lof over zijn betere helft; ,,Ik heb een dijk van een vrouw. Daarom sta ik al een hele tijd droog.’’ De lokale beroemdheid en ex-begrafenisondernemer Ankie Jochemsz kwam ook aan bod: ,,Zij wordt erelid van de Voorhoutse IJsclub. Ze kan het niet laten vriezen, maar ze heeft wel verstand van dooien.’’

Jan van Rijn was net als Van der Geer een debutant. Al dacht hij daar zelf anders over. ,,Ik heb als Feyenoord-fan al 25 jaar ervaring om te zwammen in de Kuip.’’ Hij hekelde ook de zwakke gezondheid van zijn dorpsgenoten:

“Ze hebben hier allemaal last van de Foreholteontsteking; op maandag gaan ze allemaal naar de dokterspost.’”

Dennis Floor kwam op als vuilnisman. Hij maakte gebruik van de stiltes tussen zijn grappen. ,,De schilder had lak aan zijn kwast.’’ Toen er geen gelach kwam, vervolgde Floor gevat: ,,Ik zie het al; deze grap komt niet lekker uit de verf.’’

Stefan Hoogink vertelde over zijn golfverhalen: ,,Mijn caddy kreeg een tak tegen zijn hoofd. Het gutste van het bloed: mijn tegenstander zei: volgens mij is jouw caddy lek.’’ Hij wist nog bijna te winnen; met zijn zangtalenten maakte hij het publiek enthousiast, waarbij hij met zelfverzonnen teksten een ‘ode’ uitbracht aan de lokale winkeliers. Maar het mocht uiteindelijk niet baten: Tom van der Geer nam zowel de publieksprijs als de juryprijs in ontvangst.

Tijdens de pauze van het Kuipzwammen wordt traditiegetrouw de “Grote Bok” gekozen, dit jaar is het de eer aan Marcel Floor. Door zijn tomeloze inzet voor onder andere de jubilerende St. Cecilia, maar ook vanwege zijn inzet bij meerdere initiatieven binnen Voorhout. CV de Bokken maakt zich nu op voor het grote carnaval dat zal starten in het weekend van 21 februari. Met de optocht op zaterdag, carnavalsviering op zondag & de kroegentocht op de maandag.

Cookieinstellingen