Fietsmaatjes nu ook bekend in Frankrijk

Foto: PR Stichting JWC

Een gezelschap van 37 personen uit Teylingen en omgeving bracht van 24 tot en met 27 oktober een bezoek aan de Franse plaats Champigné. Champigné is een zusterstad van Warmond en sinds begin deze eeuw gaan inwoners van beide dorpen bij elkaar op bezoek om wederzijds woon-, werk en andere leefomstandigheden te leren kennen. Dit alles wordt georganiseerd door de stichting Jumelage (uitwisseling).

Een van de deelnemers, Ton Wijsman, is vrijwilliger bij Fietsmaatjes en volgt sinds kort Franse les om, zoals hij zelf zegt, zijn Frans wat op te poetsen. Tijdens de les ontstond het idee om in Champigné iets te vertellen over Fietsmaatjes, temeer omdat Fietsmaatjes is ontstaan in Warmond.

Samen met lerares Mariëtte van Niftrik werd een presentatie over Fietsmaatjes en de duofiets uitgewerkt, uiteraard in het Frans. Best wel een uitdaging om dat voor een groep van zo’n zestig personen te presenteren. “Och”, zei Ton, “presenteren heb ik in mijn werk vaak gedaan ook voor grote groepen dus dat is geen probleem. De taal zal een grotere uitdaging zijn.” Met een goede voorbereiding echter verliep de presentatie uitstekend en na afloop bleek dat men ook daadwerkelijk zeer geïnteresseerd was in het hele idee van Fietsmaatjes.

De doelgroep voor de duofiets zijn (veelal oudere) mensen die graag buiten zijn maar niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Ook in Champigné, een klein dorp met zo’n 2000 inwoners, wonen veel mensen die tot de doelgroep behoren. Bovendien is er weinig verkeer en ligt het in een vrij vlak gebied, kortom, ideale omstandigheden voor het rijden met een duofiets. Wat begon als een presentatie van een leuk onderwerp in het Frans, eindigt wellicht met de aanschaf van een duofiets!

“Dat zou natuurlijk helemaal te gek zijn”, aldus wijsman, “volgend jaar komen de mensen van Champigné weer deze kant op dus dan gaan we zeker een ritje met de duofietsen maken.”

Reacties