Tweede editie huiskamerfestival Warmond dubbel zo groot

Foto: KIRSTEN VAN TEIJN -NOBEL 2018-2019

Na de succesvolle eerste editie in 2018 organiseert de Kunstweek Warmond dit jaar opnieuw het huiskamerfestival kKik. Op zondagmiddag 10 november worden zes huiskamers in het dorp omgebouwd tot minitheatertjes: twee keer zoveel als vorig jaar. Cabaret, muziek en vertellingen vormen de belangrijkste ingrediënten voor de optredens.

Vorig jaar werd de Kunstweek Warmond voor het eerst afgesloten met het huiskamerfestival kKik (kleinKunst in de Kamer). De reacties van publiek, artiesten en huiskamereigenaren waren enthousiast. De kaartjes waren snel uitverkocht, daarom pakt de kunstweek het nu groter aan: met dubbel zoveel huiskamers en artiesten. Het publiek ziet drie voorstellingen van een half uur. Tussendoor is er tijd voor een drankje bij de horeca, daarna gaan de bezoekers weer naar het volgende optreden. Dat gebeurt in principe te voet, maar voor sommige trajecten is vervoer per boot geregeld.

Verrassend programma

Het doel was een veelzijdig programma samen te stellen, met artiesten van hoog niveau, die goed tot hun recht komen in een intieme setting. Bezoekers kunnen kiezen uit twee programmablokken. Blok A bestaat uit cabaretière Kirsten van Teijn, zanger/liedschrijver Siebe Palmen en verhalenverteller Harpert Michielsen.

Kirsten van Teijn speelt een deel uit haar voorstelling ‘Nobel’, waarin ze met veel humor vertelt over een hardwerkend ondernemersgezin achter een gouden façade. Als het plaatje maar klopt, het gazon strak gemaaid is en de ramen blinken. “Ze heeft een monumentale zangstem en ongekende flair”, schreef de Volkskrant over de cabaretière.

Siebe Palmen brengt verhalende liedjes waarin pop en kleinkunst harmonieus samengaan. Uitgerust met alleen een heldere, trefzekere stem en zijn gitaar doet hij iets bijzonders met het publiek: hij zet ze aan het denken en laat ze vergeten tegelijk. Palmen werd onlangs tweede bij de Vlaamse Nekka-wedstrijd voor liedzangers.

Acteur Harpert Michielsen, die ook geschiedenis studeerde, voert zijn publiek in een wervelende vertelling mee naar het Amsterdam van de negentiende eeuw. De grachten zijn open riolen, cholera heeft vrij spel, de bevolking lijdt honger. Dan komt de armenarts Samuel Sarphati, die de stad letterlijk uit de stront trekt.

Vileine teksten

Wie kiest voor Blok B, ziet cabaretière Lonneke Dort, muzikaal trio De Breek en de Jazzperados. Lonneke Dort won in 2017 het Amsterdams Kleinkunst Festival en wordt geprezen om haar prikkelende kijk op grote thema’s en haar vileine, droogkomische liedteksten. In haar programma ‘Na de lieve vrede’ pleit ze ervoor de confrontatie aan te gaan, in plaats van deze uit angst te mijden.

De Breek bestaat uit Steef Hupkes, Sander van Munster en David Pino. Ze brengen Nederlandstalige indiefolk met een hoofdrol voor samenzang, in de stijl van Crosby, Stills & Nash. Voor hun liedjes lieten ze zich inspireren door het leven in het oude dorp Nieuwendam – inmiddels opgeslokt door Amsterdam-Noord.

De Jazzperados spelen oude stijl jazz. Op het repertoire van deze ervaren band staan zowel nummers uit de Amerikaanse school als uit de Britse jazztraditie. De sound is stevig, maar lichtvoetig. Ze brengen hun nummers met veel energie en humor, waardoor het publiek na het optreden de huiskamer opgewekt verlaat.

Het huiskamerfestival vormt de finale van de Kunstweek 2019, die van 1 t/m 10 november loopt. Na afloop krijgt het publiek soep met een broodje aangeboden in De Oude School. Kaartjes voor het festival kosten €19,50 en zijn verkrijgbaar via www.kunstweekwarmond.nl

Cookieinstellingen