Loes Luca verlicht Sassenheim met citaat Vincent van Gogh

Foto: Van Gogh museum

Vanaf maandag 26 november verlicht een lantaarnpaal in de Van Goghlaan in Sassenheim dit briefcitaat van Vincent van Gogh, uitgekozen door actrice Loes Luca:

‘ik ben artist  –  de beteekenis van altijd zoeken zonder ooit volmaakt te vinden.’ 

Tot 18 februari 2019 worden briefcitaten van Van Gogh geprojecteerd onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Gogh straten door het hele land. Dit is een onderdeel van de Van Gogh belicht-campagne, ontwikkeld door het Van Gogh Museum samen met Selmore, die de beroemde brieven van Van Gogh in de schijnwerpers zet.

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): “Van Gogh was niet alleen een kunstenaar, maar ook een groot (brief)schrijver. Er is enorm veel interesse in zijn brieven, dus wij gaan ze voor een groot publiek toegankelijk maken. Via een landelijke campagne, een website en een podcastserie kan het Nederlands publiek de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen.”

140 jaar oude brieven

Bezoekers van de website van het Van Gogh Museum kunnen door een selectie van de 140 jaar oude brieven struinen. Zij kunnen actief aan de slag door passages te highlighten en favoriete citaten te delen op de website en sociale media. Hiermee maken zij kans ook onderdeel te worden van de campagne, die de favoriete quotes van bezoekers tot 18 februari 2019 projecteert onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land.

Van Goghlaan Sassenheim

Van 26 november t/m 16 december verlicht een lantaarnpaal in de Van Goghlaan in Sassenheim een citaat van Van Gogh dat is uitgekozen door Loes Luca. De populaire actrice zegt hierover: “Van Gogh schrijft in de brief, waar dit citaat uit komt, over het zoeken van de kunstenaar naar volmaaktheid. Ik herken dat. Net als het perfecte kunstwerk, bestaat de perfecte voorstelling eigenlijk niet. Ik ben zelf ook nooit tevreden. Het kan altijd beter. Dus probeer je het iedere avond opnieuw. Daarom verveelt acteren nooit, omdat je het steeds opnieuw doet, om de perfectie te vinden… En die vind je nooit.”

De vijf andere plaatsen zijn Amsterdam, Bodegraven, Heerhugowaard, Doorn en Naarden. Na 16 december strijkt de expositie in zes andere Van Goghstraten neer.

Podcastserie

Tot en met 17 januari 2019 verschijnt op de museumwebsite elke week een aflevering van de gloednieuwe podcast-serie Van Gogh belicht: De brieven, waarin bekende Nederlandse acteurs, schrijvers en muzikanten brieven van Van Gogh voorlezen en vertellen wat hen hierin raakt. Voorlezers zijn Adriaan van Dis, Loes Luca, Kees van Kooten, Akwasi, Nazmiye Oral, Lucky Fonz III, Ellen Deckwitz, Janne Schra en Ted van Lieshout. De serie – gemaakt door Radiomakers Desmet – is ook beschikbaar op iTunes, Spotify en Soundcloud.

Van Gogh beter begrijpen

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): “Het Van Gogh Museum bezit het leeuwendeel van Van Goghs brieven. Deze zijn een belangrijke bron om Van Gogh beter te begrijpen, als kunstenaar en als mens. Hij schreef niet alleen over zijn schilderijen en wat hij wil bereiken als kunstenaar, maar ook over zijn visie op leven en dood, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis. Dat zijn onderwerpen waar iedereen zich mee kan identificeren, ze hebben nog steeds een enorme relevantie.”

'

Reacties

article
12928
Loes Luca verlicht Sassenheim met citaat Vincent van Gogh
Vanaf maandag 26 november verlicht een lantaarnpaal in de Van Goghlaan in Sassenheim dit briefcitaat
https://teylingen.nieuws.nl/cultuur/12928/loes-luca-verlicht-sassenheim-citaat-vincent-gogh/
2018-11-26T14:11:10+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/327/2018/11/26141000/unnamed-e1543237851533.jpg
kunst
Cultuur