De Strontrace komt er weer aan!

Foto: pr

Duurzaamheid in het vrachtverkeer, het openbaar vervoer, de visserij én het behoud van het varend erfgoed. Die idealen verenigen de vloot van traditionele historische zeilschepen die zich aankomend weekend weer in de haven van Workum gaan verzamelen voor de 45e editie van de Strontrace.

Welk schip brengt de lading van Friese mest het snelst van Workum naar Warmond en de bloembollen weer terug naar Workum?

De Strontrace

De Strontrace, ooit door bedenker Reid de Jong ‘Oefeningen onder zeil’ genoemd, start op maandag 22 oktober om 13.00 uur in de haven van Workum. De deelnemende schepen zullen op traditionele wijze, zonder hulp van een motor, vanuit Workum naar het keerpunt in Warmond worden gevaren. De bemanningen zullen bij tegenwind of gebrek aan wind moeten bomen en jagen om hun vracht zo snel mogelijk in het westen van het land af te leveren.

Dag en nacht varen

De deelnemende schepen varen dag en nacht door om als eerste hun vracht af te kunnen leveren bij de haven van bestemming. Deze zware race, die dit jaar alweer voor de 45ste keer gevaren wordt, spreekt tot ieders verbeelding. De skûtsjes, tjalken en klippers vertrekken op maandag 22 oktober 2018 vanuit de haven van Workum en kunnen vanaf dinsdagmiddag 23 oktober 2018 in park Groot Leerust in Warmond verwacht worden.

Strontrace

Ook bij de start in Workum zijn?

Ook dit jaar kunt u op maandag 22 oktober 2018 weer bij de spectaculaire start in Workum aanwezig zijn. De Stichting Zeilvaart Warmond organiseert zoals ieder jaar een busreis vanuit Warmond naar Workum en terug. De bus vertrekt dit jaar om 08:00 uur stipt vanaf de Meerrustlaan te Warmond. Op de heenweg is er, voorafgaande aan de start van de race, weer een interessante excursie gepland.

Bezoek aan Afsluitdijk Wadden Center

Dit jaar wordt onderweg het Afsluitdijk Wadden Center te Kornwederzand bezocht. Dit centrum biedt een totaalbeleving over Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de voor de wereld unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf. Als bezoeker krijg je hier een levendig beeld van de omgeving, de vele waterbouwkundige werken en vernieuwende projecten die hier de komende jaren worden gerealiseerd in samenwerking met De Nieuwe Afsluitdijk.

Aanmelden

De kosten voor deze dag bedragen € 25,- voor donateurs van de Stichting Zeilvaart Warmond en € 27,50 voor niet-donateurs. De terugreis vanuit Workum naar Warmond vangt om 17:00 uur aan en bij aankomst in Warmond kunt u aanschuiven bij de erwtensoepmaaltijd in Het Wapen. De kosten voor de maaltijd zijn niet in de prijs inbegrepen en u dient vooraf op te geven in verband met reserveren. Geef u zo snel mogelijk op voor deze dag via [email protected]

Aankomst in Warmond

Na de start op de maandag worden de schepen vanaf dinsdagmiddag verwacht op het keerpunt van de race in park Groot Leerust te Warmond. Het eerst binnenkomende schip zal traditiegetrouw door de keermeester welkom worden geheten met een fles Kaagwater. De positie van de schepen en het verloop van de wedstrijd kan met Track & Trace gevolgd worden (https://ttsr.zeilvaartwarmond.nl).

https://twitter.com/heelhollandkijk/status/1052447138771275776

Gezelligheid in park Groot Leerust

Op dinsdag en woensdag is het de hele dag een bron van gezelligheid in park Groot Leerust met terras en op dinsdagavond treedt het Schippertjeskoor van Warmond weer op. Iedereen is dan uiteraard weer welkom in het park Groot Leerust!

Voor meer informatie over de Strontrace kunt u terecht op de websites van de Stichting Zeilvaart Warmond (www.zeilvaartwarmond.nl) en de Vereniging Zeilvracht (www.zeilvaartcollegeworkum.nl).

'

Reacties

article
12581
De Strontrace komt er weer aan!
Duurzaamheid in het vrachtverkeer, het openbaar vervoer, de visserij én het behoud van het varend
https://teylingen.nieuws.nl/cultuur/12581/strontrace-komt-er-weer-aan/
2018-10-17T10:56:58+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/327/2018/10/17105347/strontrace1-e1539766451465.jpg
strontrace
Cultuur, Duurzaam