Opbouw Bloemencorso in volle gang

Foto: Wim Meijer

De opbouw van het Bloemencorso is inmiddels in volle gang. Gisteren werd het startsein gegeven met het steken van de eerste bloem in de wagen van Teylingen door de schilder van ‘Panorama Tulipland’ Leo van den Ende in de Klinkenberghallen in Sassenheim.

Bij deze officiële handeling werd hij bijgestaan door de burgemeester Carla Breuer en de vice-voorzitter van de Stichting Bloemencorso Bollenstreek, Gerrit Rutgrink.

The Show Must Go On

Tijdens de opening werd een korte theatershow verzorgd door de leerlingen van Theaterschool Teylingen, die een prachtige en erg toepasselijke uitvoering op het podium brachten van Queen’s ‘The Show Must Go On’. De hit van Queen werd gevolgd door nog een fragment uit de theaterproductie ‘Jongen in Gestreepte Pyjama’.

Nadat ook de jongste afdeling van de theaterschool het aanwezige publiek had verrast met een hit uit de jeugdvoorstelling ‘Dingedong’ werd het tijd voor het echte werk: het steken van de bloemen.

Handwerk

Een indrukwekkend stukje handwerk dat er uiteindelijk in moet resulteren dat op vrijdagavond de praalwagens volledig bedekt met bloemen hun triomftocht, met als thema ‘Cultuur’, kunnen beginnen. Vrijdagavond gaat de optocht eerst naar Noordwijkerhout, om vervolgens op zaterdagde tocht te maken van Noordwijk naar Haarlem.

Verenigingen en heel veel vrijwilligers

Ieder jaar is het steken van de vele hyacinten, tulpen en narcissen een klus die uitzonderlijk veel handjes vraagt. Een groot aantal sport- en muziekverenigingen uit de Bollenstreek verlenen hun diensten om daarmee een vergoeding binnen te halen voor de clubkas.

Daarnaast zijn er ook vele tientallen vrijwilligers die in sommige gevallen zelfs al meer dan veertig jaar hun diensten aanbieden. Voor hen zijn juist die opbouwdagen een feest op zichzelf. “Een jaarlijkse reünie, waarnaar je ook je kinderen en kleinkinderen meeneemt”, zoals sommige vrijwilligers vertellen.

Van stro naar polystyreen

Hoewel het werk aan de wagens nog altijd een arbeidsintensieve klus is, weten sommige ‘oudgedienden’ te vertellen dat het in het verleden toch nog wel een stukje zwaarder was. Dat had alles te maken met het feit dat jaren geleden alle bloemen nog in stro moesten worden gestoken. “En stro is scherp”, zo weten sommige ervaringsdeskundigen te vertellen.

“Als je vroeger een dag had gestoken dan had je ’s avonds geen handen meer over. Met het huidige polystyreen is dat allemaal een stuk gemakkelijker geworden.” (Vrijwilliger)

Jaarlijkse reünie

Die indruk maakt het ook, want we zien deze dagen van jong tot oud aan de wagens werken en allemaal met vrolijke gezichten. En dat geldt niet alleen voor iedereen die aan de praalwagens aan het werk is, maar ook voor alle bezoekers. Inmiddels zijn ook de ‘opbouwdagen’ een onderdeel van het corso geworden dat door duizenden mensen wordt bezocht.

Opbouwdagen

Wie dit bijzondere sfeertje wilt meepakken heeft nog twee dagen de kans: er wordt nog aan de praalwagens gewerkt op donderdag 19 april (van 09.00 uur tot 22.00 uur) en vrijdag 20 april (van 09.00 uur tot 13.00 uur) in de Klinkenberghallen aan de Rijksstraatweg 25 in Sassenheim. Kijk voor meer informatie en entreeprijzen op deze website.

 

Cookieinstellingen