Overschot Wmo door te ruime inschatting cliënten

Foto: Pixabay

Het overschot op het budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van de gemeente Teylingen in 2015 is vooral veroorzaakt door een te ruime inschatting van het aantal cliënten dat hier gebruik van zou maken.

Dat is één van de conclusies uit het onderzoek naar het overschot van circa €1.7 miljoen op het Wmo budget van Teylingen van vorig jaar. Het is met name het gevolg van de zeer late overdracht van gegevens door de landelijke overheid naar lokale overheden.

Misrekening

De misrekening ontstond toen in de overdrachtsbestanden van eind 2014 cliënten met indicaties waren opgenomen die daarna, in 2015, gedeeltelijk of helemaal geen hulp of ondersteuning via de Wmo ontvingen. Bijvoorbeeld omdat ze na 2014 in plaats van onder de Wmo, gedeeltelijk onder de Wet langdurige zorg (Wlz) gingen vallen.

Sommige van deze cliënten kregen bovendien een andere (goedkopere) vorm van begeleiding dan waarvoor ze volgens de overdrachtsbestanden waren geïndiceerd. Gemeente Teylingen nam deze cliënten en indicaties, net als veel andere gemeenten, vanwege de late overdracht wel op in de begroting van 2015.

Andere conclusies

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat veel mensen niet wisten voor welke vorm van hulp en ondersteuning ze in aanmerking kwamen. Dit speelde met name bij hulp bij het huishouden en ondersteuning in de vorm van vervoer. Ook was voor velen onbekend hoe de aanvraagprocedure loopt. Teylingen zal hierop actie ondernemen. In de Wmo plannen voor 2017 en 2018 heeft communicatie hierover dan ook topprioriteit. Vooral communicatie ‘op maat’ krijgt voortaan nadrukkelijke aandacht.

Uit het onderzoek blijkt ook – geheel in lijn met het APE rapport van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Bollenstreek – dat de eigen bijdrage vrijwel geen reden is om af te zien van gebruik van de Wmo.

Onderzoeksmethode

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door het bureau AEF, is gebaseerd op een kwantitatieve analyse van bestanden met gegevens over het gebruik van hulp en ondersteuning via de Wmo in Teylingen en enquêtes onder alle inwoners van de gemeente Teylingen.

Daar werden uiteindelijk drie groepen uit gefilterd: inwoners die in 2015 een indicatie hadden voor hulp en ondersteuning via de Wmo en daar volledig gebruik van maakten, inwoners die in 2015 een indicatie hadden voor hulp en ondersteuning via de Wmo en daar gedeeltelijk of helemaal geen gebruik van maakten en inwoners die in 2015 geen indicatie voor hulp en ondersteuning via de Wmo hadden aangevraagd, maar deze wel goed zouden kunnen gebruiken.

Context

Teylingen liet het onderzoek uitvoeren omdat het net als veel gemeenten in Nederland in 2015 een fors overschot (€1.7 miljoen) op de Wmo-begroting had. De gemeente wilde weten wat hiervan de oorzaak was.

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen de mogelijkheid te geven om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De gemeente ondersteunt de mensen die hier hulp bij nodig hebben. Dit gebeurt via hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging, begeleiding, kortdurend verblijf, rolstoelvoorziening en vervoersvoorziening.

 

Cookieinstellingen