Kindergemeenteraad besteedt € 2000,-

Foto: Gemeente Teylingen

Dinsdag 24 november om 19.00 uur is de vergadering van de Kindergemeenteraad. Vertegenwoordigers van vier schoolklassen zijn dan voor één avondje kinderraadslid. De kinderraadsleden mogen die avond kiezen uit vier projecten die zijn ingediend door verenigingen en organisaties.

Vier schoolklassen zijn de afgelopen weken klaargestoomd voor hun optreden in de politieke arena. Dit zijn twee klassen van de Achtbaan, De Startbaan en De Waaier.
Naast les over politiek oefenden de kinderen ook het debatteren. De klassen worden van A tot Z begeleid door: Robin Konings (VVD), Shari van den Hout (ChristenUnie), Rose Marie Keijzer (D66) en Dion Piket (Trilokaal).

De projecten

Tijdens de slotvergadering mogen de kinderen kiezen uit vier projecten, die zijn ingediend door verenigingen en organisaties. De projecten die kans maken op (een deel van de) 2.000 euro zijn deze keer:

  • Repair Café Teylingen heeft een project bedacht om fietsen te repareren zodat kinderen veilig kunnen fietsen
  • Korfbalvereniging TOP wil korfbalpalen plaatsen op schoolpleinen
  • Jongerencentrum Ex Voto wil graag een danspodium realiseren
  • Het Natuur ontdekking Centrum Koudenhoorn wil spullen om educatieve activiteiten te kunnen organiseren

Kindercommissies

Afgelopen week hebben diverse klassen afzonderlijk een kindercommissie gehouden. Hieruit bleek al wel dat de meningen aardig verdeeld zijn over welk project de 2.000 euro zou moeten krijgen. Het belooft dus weer een spannende vergadering te worden.

Tijdens de kindercommissie van groep 8c2 was er iets speciaals. Een van de leerlingen had de rol gekregen van journalist. Een verslag van de kindercommissie van leerlinge Mara Knottenbelt tref je hieronder aan.

AchtbaanDistel-2 perbericht kgr 23-11

Kindercommissie vergadert

Op donderdag 19 november heeft groep 8c2 van OBS De Achtbaan gedebatteerd in het gemeentehuis in Voorhout. Zij moesten een voorstel bedenken om € 2000 te verdelen over 4 doelen:

  • Het Repair Café vroeg € 750 om fietsonderdelen te kopen.
  • Korfbalvereniging TOP Sassenheim, die vroeg € 868 om korfbalpalen op schoolpleinen te plaatsen.
  • Het project van Ex-Voto, die vroeg € 888,45 om een nieuw danspodium te bouwen.
  • En het paviljoen op het eiland Koudenhoorn die had € 1.500 nodig om activiteiten te organiseren.

Als eerste ging de klas aan de slag om de rollen te verdelen van burgermeester tot politieke partijen. Daarna moest overlegd worden over de naam van de partij en hoeveel geld ze aan welk doel wilden geven. De klas vertrok om 09:00 uur van school en liep richting het gemeentehuis. Heel even kijken waar je moet zitten en dan kunnen we beginnen.

De burgermeester opende het debat. Als eerste moesten de fractiespecialisten naar voren komen om hun standpunt duidelijk te maken. Daarna mochten de wethouders hierop reageren. Toen werd er een minuut pauze gehouden om te overleggen.

Sommige partijen gingen samenwerken, die hadden dan dezelfde mening en hetzelfde bedrag. Hierna mochten ze gaan debatteren, iedereen mocht even naar voren komen om nogmaals uit te leggen wat hun mening was. Als mensen wilden reageren mochten ze hun hand opsteken en kregen ze de beurt, iedereen vond het erg leuk om door de microfoon te praten.

Daarna weer een minuut pauze om voor de laatste keer hun bedrag door te nemen. Na die minuut werd er gestemd. Een grote meerderheid stemde voor bedrag 2. De beslissing was genomen: veilig fietsen € 200, korfbal € 0, Ex-Voto € 700 en het paviljoen € 1.100.

Vijf mensen werden uitgekozen om dit voorstel voor te leggen op de avond waar het bedrag officieel wordt verdeeld. Dat werden Rutger, Jelmer, Viggo, Niels en Fien. Wie wil kijken, het is op dinsdag 24 november om 19:00 uur in het gemeentehuis in Voorhout.

Naast deze klas hebben er dus nog drie klassen andere voorstellen bedacht om de 2.000 euro te verdelen. Het debat op 24 november wordt net als bij echte raadsvergaderingen live uitgezonden via het internet: www.teylingen.tv.

Cookieinstellingen